woensdag 11 december 2013

BYISK - RUSSIA



Beste mensen!
Vandaag rond een uur of 10.30 weggegaan. De etappe was niet zo lang en wij zaten zelf wat brak in de auto. We lagen namelijk om 05.15 in de bedden, na een afscheidsborrel van enkele teamleden die zijn afgewisseld. Bij het einde van deze borrel werd ons een leuke rekening gepresenteerd die helemaal nergens op sloeg. Discussie is vrij zinloos. Politie erbij, paspoorten inleveren en bijna in de handboeien, uiteindelijk de rekening maar betaald. Enfin, zo kan het gaan in dit land, maar daar laten wij ons niet door van de wijs brengen.

Onderweg de gebruikelijke taferelen van enthousiaste Russen, marktkraampjes. Op enig moment bij een pompstation maar eens een spons gekocht voor een aantal plekken op de auto die we dan een beetje schoon kunnen maken. De lampen bijvoorbeeld, wel handig ... Bij aankomst in Novosibirsk hadden nauwelijks licht wat we maar gecompenseerd hebben door permanent met groot licht te rijden. Dat schijnt nog een beetje door de modder heen.

De het tankstation was een hele enthousiaste tankbediende, die we een vlag gegeven hebben en die ons hielp met het wassen van de auto. We kregen van hem nog een petje als cadeau terug. De plaatselijke bewaker met gouden gebot kon zo uit een Jamesbond film zijn gestapt, en Willem Jan liet hem op de kaart onze route zien.

Verderop een hele lekkere sjasliek gegeten langs de weg. Echt goed. Het cafeetje ernaast was compleet ingestort, en de beste man was ernaast een rookhok begonnen voor het maken van sjaslieks in de modder.. Zo gaat dat dus ...

Byisk zelf is een klein stadje van 225.000 inwoners. Er is verder niet veel te beleven. Prima gegeten in een lokaal restaurantje. Tot verbazing van een ieder, komt op dit moment (23.00u) de regen naar beneden. Niet echt wat je verwacht in Siberie op 1 december ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten