woensdag 25 december 2013

REST DAY ULAANBAATAR - MONGOLIA




































Een beetje uitgeslapen, maar een beetje op tijd om wat van de stad te zien. In de avond nog een muziekclub, Strings bezocht waar een band allerlei hits speelde. Wel leuk. De zangers had vermoedelijk wat pilletjes geslikt gelet op haar aanhoudende heftige gedans, wat haar zangtalent compenseerde? Ook bleek een aantal Mongoolse heren iets teveel gedronken te hebben en ontstond een Mongoolse worstelshow met enkele bewakers. Politie erbij en ondertussen ging de show gewoon door.

Ulaanbaatar heeft verder niet veel. Bovendien is het wandelen wat apart bij -15. Hou je niet lang vol. We hebben het tempelcomplex bezocht met een indrukwekkend groot buda beeld, 10-12 meter hoog. Het grootste van Mongolie, en bovendien niet vernield door het communisme.
Door een naastgelegen woonwijkje gelopen, we hebben ons verbaasd over de aanwezigheid van diverse gertenten temidden van stadse hoogbouw. 

De woonwijk laat de derdewereld van nabij zien. Bezaagd met  lege wodka flessen, afval overal op straat gedumpt, wordt de wijk opgesierd door gigantische reclame borden met teksten als "life is good". Omdat hier natuurlijk niets meer groeit heeft een plaatselijke winkelier kennelijk besloten om dan maar zijn winkel met permanent groene plastice planten op te sieren, getuige een van de foto s

Nog wat verder gelopen bleek men al behoorlijk in de stemming te zijn als het om verkoop van kerstartikelen gaat. Wat kerstmutsen gekocht en door een markthal gelopen met wel duizend winkeltjes. 

Helaas zie je ook hier veel bedelaars onder bizarre omstandigheden in de vrieskou rondlopen, afgewisseld, met vele Hummers en anders luxe uitgeruste jeeps. Een bedelaar had het kennelijk met de dagopbrengst goed gedaan en was gewoon weggelopen onder het achterlaten van zijn krukken, die kennelijk alleen zijn gebruikt als leedopwekkend instrument? Zie foto.

Een lekkere kop soep geconsumeerd in cafe Amsterdam en nog even het grote plein bekeken met de mooie gebouwen eromheen liggend.

Terug in het hotel heeft Willem Jan de Z3 helemaal laten wassen zoals bijna alle teams hebben gedaan. Het zag er binnen en buiten echt niet meer uit met al het stof. Helaas bleek er een probleem, met de beheersing van de auto temperatuur. Met aan elkaar geregen rietjes en een watje een soort peilstof gemaakt om de kleur van het koelwater te checken. Kleur rod, en dat bij Munk onze gids besteld, 5 liter. Met koelstof erbij kan verder worden bekeken wat er aan de hand is. Een lekkage lijkt het niet te zijn. Waarschijnlijk is de themosstaat kapot maar dat zal morgen blijken. Toch even een rotgevoel, maar anderszijds is Ulaanbaatar niet de slechtste plek om pech te krijgen.

Anders dan wachten op de dat van morgen kon niet, en dus hebben we in een Indiaas restaurant met een ander team uitstekend gegeten. 

Tot zover de dag in Ulaanbaatar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten